Tent op reis

Trekking tenten voor Wales en Schotland

Naast Wales en Schotland zijn er natuurlijk nog heel wat andere geweldige gebieden in de UK zoals de Lake District en Snowdonia.

Kamperen in Wales en schotland

Regen

De natuurgebieden in het Verenigd Koninkrijk hebben enkele zaken gemeen. Het kan er regenen. En niet een beetje. De regen kan er uren en zelf dagen aanhouden met weinig kans om ‘s morgens droog op te breken.

Ook de ondergrond kan dikwijls erg vochtig zijn. Zacht en zompig.

Na regen komt zonneschijn zegt men. Maar niet hier. Na regen komt condensatie. Als de tent niet nat is van de regen dan is het van het condensvocht. En een natte tent weegt meer!

Wind

Doorgaans is de wind minder extreem dan in bijvoorbeeld IJsland – maar toch. De wind heeft er vrij spel door het ontbreken van bossen en de nabijheid van de zee. Een windvaste tent is geen overbodige luxe. Gelukkig is er doorgaans veel plaats en kan je de tent meestal opzetten op een manier dat de wind er minder vat op heeft.

Midges

In sommige gebieden – vooral Schotland – moet je ook rekening houden met midges – agressieve en vervelende vliegjes. Vermits de meeste tenten voldoende beschermd zijn om deze terror-beestjes buiten te houden is het vooral de omgang met de tent die hier een verschil maakt. Deur open – binnen kruiden – deur dicht. Onmiddellijk – zonder dat ze de gelegenheid hebben om mee te komen.

Wild kamperen

Eerst even de puntjes op de “i” zetten. Wild kamperen is niet zomaar toegestaan. Maar het wordt gedaan en doorgaans wordt er geen probleem van gemaakt zolang het met respect gebeurt. Niet vlak bij huizen en dorpen zonder toestemming. Overnachten – maar niet kamperen in het wild. Overnachten wil zeggen: ‘s avonds opzetten en ‘s morgens weer afbreken.

Wild kamperen is hier doorgaans makkelijk. Alhoewel het soms wat zoeken kan zijn naar een voldoende vlakke plaats waar geen water op staat .. met een kleine tent heb je die snel gevonden.

Zoeken naar een geschikte plaats om de tent te zetten in Wales (Pembrokeshire)

Campings

Op sommige plaatsen zijn er meer dan voldoende campings. De campings zijn doorgaans zeer groot. Meestal ook heel open met weinig visuele privacy en bescherming tegen de wind. Op sommige campings kan jet zijn dat er amper plaats is om de tent mooi horizontaal op te zetten.

Als trekker heb niet altijd de keuze. Je neemt de camping op jouw route en gebruikt de beperkte luxe die ze bieden.

Tenten voor Wales en Schotland

Laat ons eerst zeggen welke tenten je beter niet mee neemt om te trekken.

Neem geen Shelter mee zonder binnentent. Daar kunnen de muggen en midges makkelijk binnen. Neem geen super ventilerende tent mee waar de regen onderheen kan spatten.

En dan nog dit: condensatie kan je bijna niet voorkomen. Je kan het hooguit verminderen.

Piramide tenten (of tipi tent)

Alhoewel ik zelf een fan ben van piramide tenten zou ik deze niet aan iedereen aanraden voor trekking door deze gebieden. Je kiest voor deze tenten voor de uitstekende ruimte-gewicht verhouding. Ze zijn doorgaans erg stabiel in de wind. Maar de wind maakt ze soms luidruchtig. En de haringen moet je erg stevig in de grond verankeren. Ook als de grond los en zompig is. Het vraagt dus enige ervaring.

Enkele schitterende lichte piramide tenten vind je bij Nigor.

Nigor Wicki Up 4

Tunneltenten

Zeer goede keuze om door deze gebieden te trekken. Tunneltenten kunnen goed tegen de wind, zolang die niet van de zijkant komt. Maar er is plaats genoeg om de tent mooi te richten met de achterkant in de wind. Net als de schapen doen 🙂

De meeste merken hebben tunneltenten waarbij je eerst de buitentent opzet – en waarbij de binnentent in de buitentent blijft hangen. Het gaat snel de de binnentent wordt niet nat van de regen. Doorgaans is dit hier een goede oplossing – maar geen garantie op een droge tent!

Denk er over na of je een grote luifel wil – of een korte (lichtere) luifel. Een grote voorluifel weegt wel meer – maar is toch te overwegen. Je kan er veiliger in koken terwijl buiten de regen alles verzuipt.

Nigor tent met extra grote luifelruimte.

Zelfstaande tenten

Ook zelfstaanden tenten hebben hun voordelen. Ze zijn wel iets zwaarder dan tunneltenten van dezelfde grootte. Maar het maakt iets minder uit waar de haringen in de grond staan. Iets dat soms handig is op de drassige ondergrond die je hier soms tegen komt.

Eureka Sentinel 2

 

Heeft dit artikel geholpen? Laat het weten. Zijn er nog vragen – stuur ze door.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *