Onderhoud en herstellingTenten

Lang leve de tent

Goed, je gaat op kamperen of je bent net terug. Tijd om even stil te staan bij de levensduur van jouw tent.

Er zijn drie dingen om na te kijken:

  • Controleren op beschadigingen
    • Doe dit na jouw vakantie, zo heb je ruim de tijd om de tent te laten herstellen
  • Waterdichtheid
    • De meeste tenten zijn waterdicht. Lekken ontstaan doorgaans op twee plaatsen. Via de naden (dat is makkelijk herstelbaar met een dadendichter) of langs het doek. Bij erg goede tenten is de kans op lekkage langs het doek zelf erg klein.
  • UV beschadiging
    • Alle synthetische tenten hebben te maken met beschadiging door invloed van het zonlicht. Na enkele jaren gebruik kan je zien dat de tent is verbleekt. Dat is teken dat de tent is verzwakt door het zonlicht. Ernstige verandering van kleur wil dan ook zeggen dat jouw tent aan het eind van haar leven is.

Recentelijk heb ik uitgebreid onderzoek gedaan naar producten om tenten te beschermen tegen de zon. Momenteel doe ik een test met Nikwax Solarproof. Het is een product dat de tent extra beschermt tegen water en tegen de zon.

Sinds eind juli 2017 staat er een tent in mijn tuin waarvan twee van de vier panelen behandeld zijn met Nikwax Tent & Gear Solarproof. Elke week draai ik de tent 90 graden zodat elke kant ongeveer evenveel zonlicht, wind en regen krijgt.

Na een maand valt het op dat de behandelde kant beduidend sneller zal drogen dan de niet behandelde kanten. Over UV invloed kan ik nog niet spreken.
Ik heb ook de achterkant van een Lightwave tent behandeld en een klein stukje stof van een Lowland tent. Hier had ik geen verschil verwacht omdat de de stof langs alle kanten behandeld is met een siliconen coating vanuit de fabriek. Toch zie ik ook hier dat de behandelde delen na regen of condens beduidend sneller droog zijn.

Wil je zelf ook mee doen om de levensduur van jouw tent te verlengen?

Koop een bus Nikwax Tent & Gear Solarproof in een buitensportwinkel. Een busje kost rond de 15 Euro. Maak eerst jouw tent nat en spuit ze met het product in. Na vijf minuten met een doekje afvegen, laten drogen en klaar! Mijn ervaring is dat je het effect pas de volgende dag goed merkt. Nikwax brengt een elastische beschermlaag op de tent aan waardoor het een lange levensduur heeft.

Mijn hoop is dat jouw tent langer mee gaat en dat we zo een bijdrage leveren aan het milieu. Minder afval. Bovendien is Nikwax een van de meest milieuvriendelijke producten op gebied van waterdichting.

 

Testing Nikwax UV Solarproof – week 5

 

 

Week 6 van de test

Behandelde kanten nog steeds zeer waterafstotend. Geen UV afbraak zichtbaar. De tent is weer 90 graden gedraaid.

Testing Nikwax UV Solarproof – week 6

 

Week 7 van de test

Weer 90° gedraaid. Zelfde resultaat als vorige week. Soms is de onbehandelde kant net iets sneller droog. Dat komt omdat het onbehandelde doek meteen alle vocht opslorpt en uitspreid.  Bij de behandelde kanten wordt het doek niet nat maar blijven de druppels op het doek staan.

Testing Nikwax UV Solarproof – week 7

Week 8 – eerste teken van UV invloed?

Het is me niet helemaal duidelijk. Op de foto amper tot niet te zien. In het echt heb ik de indruk dat een fijn lijntje in een plooi van het tentdoek begint te verkleuren. Aan de kant die NIET is behandeld met Nikwax.

Ik realiseer me nu ook dat de test wel eens langer kan duren dan verwacht. Ik ben pas eind juli begonnen onder de Belgische zon 🙂 Eind juli staat de zon op z’n hoogst. Nu is de straling steeds minder.

Nikwax Solarproof test – week 8 – eerste UV beschadiging zichtbaar?

Week 9 – alles nat

De voorbije week was extreem nat. In de tent stond een grote plas. Toch denk ik niet dat het materiaal zelf lekt. Het is gewoon een slecht ontworpen tent waardoor de ventilatie water kan komen in combinatie met regen en wind.

Zaterdagochtend ben ik de tent week 90° gaan draaien. Het was een erg vochtige ochtend. Het doek van de tent was kletsnat. Zowel aan de behandelde kant als de niet-behandelde kant.

Het stukje UV beschadiging is duidelijker merkbaar. Al denk ik niet veel evolutie te dien deze week – dat stuk staat nu aan de noordkant.

Top van de tent. Ook deze is aan één helft behandeld met Nikwax. Maar vandaag is het verschil moeilijk zichtbaar.

Week 10 – een duidelijk verschil

Ik begin te denken dat de invloed van de zon zo laag is in dit seizoen dat we – op enkele kleine tekens na – amper verschil gaan merken van de UV barrière die Nikwax belooft.

Maar qua waterafstotendheid – toch een groot verschil zoals je op de foto ziet. De rechterkant op de foto is dus niet behandeld.

Nikwax Solarproof test week 10

Week 11 – is er nog een verschil?

Alles was nat. Het zijn erg vochtige ochtenden. ‘s rond 7.30 ging ik de tent weer eens 90° draaien. Het gras was nat. Alles was kletsnat. Zo ook de tent Ik zag geen verschil tussen de behandelde kant en de niet behandelde kant. Zijn mijn verwachtingen te groot?

Ik denk gewoon dat de vochtigheid veel te groot is – dat niets de tent nu kan beschermen. Fris, vochtig, windstil…

Binnen enkele dagen hebben ze droog en zonnig weer voorspeld. Ik zal dan eens testen met een plantenspuiter…

Nou ja – de tent staat er nu al meer dan twee maanden. Voor veel mensen komt dit overeen met meer dan twee jaren bezit. Misschien zou het logisch zijn een extra behandeling te geven?

Week 14 – een nieuwe behandeling en duidelijke verkleuring

De tent heeft op de behandelkant een nieuwe laag Nikwax UV Proof gekregen. De tent is op die helft weer extreem waterafstotend.

Wat me verbaasde is de kleurverandering. Alle kanten van de tent zijn afgeschenen. Zowel de kant die een UV Proof behandeling heeft gekregen als de onbehandelde.

Na navraag bij Nikwax kwam ik er achter dat UV Proof niets kan doen tegen de verkleuring. Het pigment van de tent wordt dus effectief aangetast door het zonlicht.

Wat ze wel beweren is dat de vezels ongeveer twee maal zo lang mee gaan bij regelmatige behandeling.

Dus… verder testen!

Week 15 – even afgebroken

De test wordt even onderbroken. Ik heb een idee – wat stikwerk aan de tent om een verbetering aan te brengen. Maar het heeft niets met de Nikwax test te maken.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *