Tent info

Nylon of polyester buitenzeil voor lichtgewicht tenten

Ik krijg dikwijls de vraag van mensen die een lichtgewicht tent kopen over welk materiaal nu wel het beste is. Het antwoord is wat relatief – maar toch enkele grote lijnen.

Alles heeft te maken met prijs, gewicht, brandveiligheid, sterkte en UV bestendigheid. Het gaat niet alleen om het materiaal van de buitentent – maar ook de coating, waarmee het doek waterdicht is gemaakt.

Polyester

Polyester is vooral goedkoper dan nylon. Een typische eigenschap is dat het niet elastisch is. Dat kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. Het voordeel is dat de tent ‘s ochtends niet gaat “doorhangen”. Als ze goed is opgezet zonder “vouwen en kreuken” zal ze zo blijven staan.

Het nadeel is dan weer – waarschijnlijk deels doordat de stof niet elastisch is – is dat de tent moeilijker tegen scheuren kan.

Het doek is niet waterdicht. Doorgaans wordt het doek waterdicht gemaakt met een PU coating (Poly Urethaan).

Nylon

Nylon is bijzonder sterk in verhouding tot het gewicht. Perfect voor top tenten waarbij gewicht en stevigheid extreem belangrijk zijn. Het is ook wat elastisch. En dat heeft grote consequenties.

Sommige merken maken het doek waterdicht met de eerder vernoemde PU coating. Spijtig, want dat halveert de sterkte van het doek. Waarom ze dat doen? Er zijn twee redenen: 1) prijs en vooral 2) om te voldoen aan de Canadese brandveiligheidsnormering (die ook in enkele van de staten van de VS gelden).

Het betere alternatief voor waterdichtheid is een siliconen coating – inderdaad, het brand iets beter. Maar de coating is het als het doek elastisch en garandeert een veel langere waterdichtheid. Bovendien versterkt deze coating het doek van de tent.

Deze doeken – aan beide kanten gecoat met siliconen coating – worden gebruikt door de betere tenten zoals de Lightwave tenten.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *