Tent op reis

Kamperen tussen de ijsberen

In het land van de ijsberen is het altijd opletten geblazen. Spitsbergen, Groenland, Alaska, Frans Jozefland, …

Het is nochtans niet gek om daar op trektocht te gaan. Spitsbergen bijvoorbeeld is geweldig uniek. Wondermooi – en toch redelijk toegankelijk.  Het is één groot stuk natuur waar je – binnen een bepaalde regio wat dit eiland betreft – vrij mag kamperen.

Alleen zijn er ijsberen.

Ijsberen zijn beschermd! Mensen ook, maar dat weten de ijsberen niet.

Informeer je zelf

Neem contact op met de lokale overheid en informeer je over de aanwezigheid van ijsberen, de verplichte voorzorgen en wat je mag of moet doen mocht je oog in oog met deze witte knuffels komt te staan.

Op veel plaatsen ben je verplicht – of is het zeker aan te raden – een geweer mee te nemen. Soms kan je die huren. Dat wil niet zeggen dat het toegelaten is om ijsberen te schieten. Dikwijls is er een wetgeving zoals: “de beer moet op minder dan 50 meter afstand zijn en een bedreiging vormen”.

Ook praktisch zaken zijn van belang. Zeker in de winter. Zorg ervoor dat er geen sneeuw in de loop van het geweer kan komen (trek een condoom over de loop) en neem het geweer niet mee in de binnentent. Het wordt dan vochtig en kan vastvriezen.

Maak goede afspraken

Een vriend van mij ging met een groepje naar Spitsbergen. Hij kon niet goed slapen en stond erg vroeg in de ochtend op. Er lag een dun laagje sneeuw op de tenten. Stilletjes – om niemand te wekken – schudde hij de sneeuw van de tenten. In één van de tenten werd daardoor iemand wakker die er meteen van uit ging dat er een ijsbeer tegen de tent aan het schuren was. Geweer meteen in aanslag. Gelukkig is er niets gebeurd.

Maak dus duidelijke afspraken.

John Ford beside tent shredded by Polar Bear (Ursus maritimus) Arctic

Enkele voorzorgen

Regel 1: geef nooit voeding aan de beren

Regel 2: idem als regel 1

Verschillende specialisten raden aan om jouw voeding een 100-tal meter van de tent te bewaren. Ik ben er zelf geen voorstander van – maar noem mij zelf geen ijsbeer-specialist. Het zal ongetwijfeld bijdragen tot de veiligheid – maar er is evenveel kans dat je gewoon niet weet dat de beren de maaltijden van de komende weken aan het oppeuzelen zijn. Het hangt er ook vanaf of het in de winter is, dan kan je met sledes rondtrekken en stevige tonnen mee doen (of zelfs met een sneeuwscooter). Of je gaat in de zomer te voet waarbij elke gram te veel is.

Afhankelijk van het gebied en de lokale wetgeving zorg je ervoor dat je bewapend bent. Een geweer weegt veel – maar kan je leven redden.

Een goeie husky hond houdt ook een oogje in het zeil en kan je goed beschermen. Natuurlijk is dit niet voor iedereen weggelegd. In het boek “Reis naar de Noordpool” sta je verwonderd wat een hond kan doen om je te beschermen!

 

Ijsbeer alarm

Onontbeerlijk in sommige gebieden. Een tripwire. Een dun touwtje op paaltjes rondom de tent, verbonden met één of meerdere (best) tripwires. Als de beer tegen het touw aan botst breekt de hel los. Veel lawaai – hopelijk neemt de beer de benen. In elk geval ben je zelf wakker.

Ik ben toevallig eens zelf tegen het touw aangelopen 🙁

Elke tripwire kan slechts één keer af gaan!

Foto Jan Dijkmans

Blijf alert

Geniet van de tocht. Absoluut. Maar blijf alert. Ijsberen zijn wit – en moeilijk te zien in de witte sneeuw. Elke paar jaren worden er incidenten gemeld door een beer die enkele toeristen doodt of verwondt. Dikwijls heeft dit te maken met onvoorzichtig te worden. Meestal zelfs – als ik de verhalen er op na sla.

 

Veel plezier.

 

Jakob De Proft

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *