Onderhoud en herstelling

Een scheur in een tent herstellen

Af en toe gebeurt het  – de kat krabt aan de tent. Of een hongerige marmot? Of zelf een evenzwijn? Echt – ik heb het al meegemaakt. De kat nog niet, wel de marmot en het evenzwijn.

En dan heb je een scheur. Maar niet getreurd – bijna elke scheur is herstelbaar. Toch eerst een controle of het de moeite is. Is jouw tent door de jaren heen erg verbleekt van kleur? Dan is het doek waarschijnlijk door het UV licht aangetast en is de levensduur erg beperkt.

Vorig jaar bracht iemand een oude Moss tent binnen voor herstelling. Moss is het eerste tentenmerk dat met tentbogen werkte. Lees hier het artikel over de geschiedenis van de tent.

 

Er was een lelijke scheur in het buitenzeil. Aan de hand van deze herstelling laat ik één manier zien om een scheur te herstellen (er zijn wel meer manieren).

Probeer eerst de scheur onzichtbaar te maken door het doek op een vlak oppervlak te leggen.

En kleef een stuk brede plakband over de scheur. Liefst een goedkope band die daarna makkelijk te verwijderen is. Geen Duck Tape (Powertake) – die laat dikwijls sporen na. Draai daarna het doek om – zodat je aan de binnenkant van het doek verder werkt.

Wat heb je nu nog nodig:

  • stukje tentdoek in de vorm van de scheur
  • Seam Grip – of Sil Net – elastische andendichter die je in de meeste buitensportwinkels kan vinden

Knip een stuk tentdoek uit net zo lang als de scheur + twee centimeter. Zorg dat het stuk ook links en rechts zeker een centimeter breder is dan de scheuren. Soms kan je deze stof krijgen of kopen bij een speciaalzaak. In winkels met parapente materiaal, windvliegers en kites kan je het ook vinden.

 

Smeer het stukje stof in met Team Grip (Sill Net het als het siliconendoek is)en kleef het over de scheur

 

Laat het nu 8 uur drogen en verwijder daarna de plakband. De herstelling is gebeurd! Op deze plaats is de tent nu sterker dan nieuw.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *