Soorten tentenTenten

één-persoonstenten

Als er één soort tent is waar het aanbod zeer groot is – dan gaat het over één-persoonstenten. Dat is althans mijn gevoel. Bijna elke buitensport merk heeft meerdere modellen voor deze kleine groep gebruikers. Het voordeel is dat er heel wat energie is ingestoken en dat iedereen wel wat kan vinden voor zijn gebruik.

Door te spelen met materiaal, constructie en grootte is veel mogelijk. Laat ons eerst even deze drie factoren apart bekijken en nadien enkele interessanten tenten.

Grootte en constructie

Bivakzak

Het verschil tussen de grootste en de kleinste één-persoonstent is enorm. Dat kan gaan van een nauwe bivakzak waar je met je slaapzak gaat in liggen – en waar totaal geen plaats is voor bagage, of tentjes die nog net groot genoeg zijn voor twee met bagage.

Sommige bivakzakken zijn voorzien van een boogje om het claustrofobische gevoel rond het hoofd wat weg te werken. Je kan er beperkt bagage in kwijt en hebt wat ruimte om al liggend de kaart te bestuderen.

Meestal zijn deze zakken gemaakt van een ademend materiaal. Dat is ook echt nuttig.

Ze worden niet alleen genomen voor het lage gewicht en kleine verpakking – maar ook om discreet te kunnen wildkamperen.

Gewichten vanaf 350 gram tot iets meer dan een kilogram.

De nauwe één-persoonstent

Is een bivakzak echt te claustrofobisch – dan kan je gaan voor een echt kleine één-persoonstent. Rechtop zitten is niet mogelijk – er is doorgaans een klein beetje bagageruimte.

De gewichten gaan van 600 gram tot ongeveer 1,5 kilogram.

Maar laat je niet alleen door het gewicht vangen. Dikwijls zijn de tentharingen belachelijk kort en ontbreken er spantouwtjes.

Sommige van deze “magische” tenten zijn moeilijk om goed op te zetten. Andere zijn zelf heel gemakkelijk. Best dus even de tent in handen hebben en bij een winkel te kopen. Beter dan via internet een vervelende aankoop te doen.

Nordisk Lofoten 1 Ultra light – 565 gram

De ruime éénpersoonstent met één boog

Misschien een beetje raar om dit een tunneltent te noemen. Het gaat over tenten die één enkele boog hebben zoals de Nigor Pio Pio.

Bij deze tenten is er voldoende ruimte om rechtop te zitten. Veel meer luxe – dikwijls ook beter verlucht.

Gewichten vanaf 800 gram tot bijna twee kilogram.

Nigor Pio Pio -790 gram

Zelfstaande éénpersoonstent

Ze zijn zeldzamer, maar bestaan. Een tent met een zelfstaanden constructie voor één person van minder dan twee kilogram. Vooral een voordeel daar het moeilijk is om alle haringen in de grond te krijgen. Hoger in de bergen bijvoorbeeld.

Eureka Keego Solo – 1,79kg

Tipi tentje

Ik heb er eerder al over geschreven. Maar tipi-sche éénpersoonstenten zijn zeldzaam in deze wigwam vorm. Een leuke mogelijkheid is de Nigor WickiUp 3 met een halve binnentent – of zelfs alleen met een grondzeil. Ze heb je minder dan 1,5 kilogram mee en een zee van ruimte. Lees ook het artikel over de tipi tenten.

Materialen

Zonder al te veel uit te weiden over de specifiek gebruikte materialen kunnen we hier wel een eerste beeld geven.

Sommige merken proberen te pronken met het lichtste van het lichtste. Ze kiezen daarom extreem lichte materialen die – mijn inziens – niet altijd even duurzaam zijn. Zulke tenten zijn ideaal voor wie elke gram belangrijk vindt maar ook beseft dat er limieten zijn aan de sterkte van de stoffen.

Sommige andere fabrikanten maken de tenten duidelijk voor intens gebruik. Zij halen die ultralichte waarden niet – maar zijn misschien wel geschikter voor jou?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *