Soorten tentenTenten

Ode aan de lichte tipi tent

Het zal je niet ontgaan. Ik ben een fan van de tipi tenten. Of noem het een pyramide tent. Of de Ramses tent. Zo heette mijn eerste tipi die ik 25 jaar geleden zelf maakte. Gewoon omdat de tent die ik zocht niet bestond. Maar intussen in de keuze behoorlijk groot.

Ik weet het – niet iedereen leest graag ellenlange odes. Daarom meteen ter zake:

 • Heel licht
 • Heel ruim
 • Multifunctioneel
 • Zeer gemakkelijk op te zetten
 • Kleine verpakking
 • Windbestendig
 • Soms plaats voor een fiets binnenin
 • Soms plaats voor de hele familie
 • Gewoon mooi

Op zoek naar een lichte tent? De argumenten hierboven hebben je hopelijk al geprikkeld om meer te weten over ultralichte tipi tenten. Ze zijn een beetje a-tipi-sch, maar nieuw zijn ze overigens niet – al 15.000 jaar geleden werden ze gebruikt door het Magdalénienvolk dat tussen Zuid Frankrijk en de Belgische Ardennen woonde. Of denk maar aan de indianententen.

Tipi tenten zijn heel licht

Ik ben zelf gek om mijn Nigor WickiUp 4. Een 3 à 4 pers van amper 2,5 kilogram. Enig vergelijkbare tunneltent of koepeltent met dezelfde leefruimte weegt al gauw 4 kilogram of meer. Het maakt het mogelijk voor een gezin met kinderen om samen op tent-trektocht te gaan.

Nog kleinere tipi tenten zijn ideaal voor “grammenjagers” die niet willen toegeven op ruimte.

Tipi tenten zijn heel ruim

Sommige tipi tenten zijn vierkantige piramides, andere zijn zeshoekig of zelf achthoekig. Wat ze allemaal gemeen hebben is hun hoogte. In het midden zijn ze allemaal groot, groter, grootst. Zelfs in een kleine twee-persoons tipi tent kan je met meer bezoekers samen schuilen en samen de maaltijd delen.

Tipi tenten zetten heel snel op

Eenmaal geoefend is een tipi tent veel sneller op te zetten dan de meeste andere tenten (los van de popup tenten). Het gaat als volgt:

 • Leg de gehele tent op de grond;
 • zet haringen op elke hoek
 • steek de stok in de tent
 • zet nog enkele extra haringen tegen de wei
 • Klaar!

Veel sneller dan de meeste andere tenten!

Tipi tent op het eiland Flatey in Ijsland. Het land van de wind.

Tipi tenten zijn multifunctioneel

De meeste tipi tenten zijn samenstelbaar. Je kan kiezen om alleen de binnentent op te zetten (tegen de muggen bijvoorbeeld), alleen de buitentent (superlichtgewicht) of allebei samen op te zetten. Dat laatste maakt opzetten in hevige regen nog gemakkelijker.

Bij sommige merken kan je de buitentent combineren met alleen een grondzeil. Of kan je kiezen voor halve binnententen om gewicht omlaag te halen en luifelruimte te verhogen.

Tipi tenten zijn klein ingepakt

Snel opzetbaar – bijna als popup tenten (ook 2 second tenten genoemd) – maar dan wel in een erg klein pakje om makkelijk in de rugzak mee te nemen.

Tipi tenten staan stevig in de wind

In tegenstelling tot wat heel wat mensen denken is een tipi tent ook handig in de wind. Nu ja – hier moet ik wat relativeren. Het voordeel is dat de sterke centrale binnenstok het zelfs met hevige wind niet zal begeven. Maar eerlijk is eerlijk – sommige tipi tenten maken heel wat kabaal tijdens de storm.

Tipi fietstent

Zelf heb ik mijn Lowland Ramses tent ooit gemaakt om solo mountain bike tochten te maken. Zo licht de de tent gemakkelijk mee te nemen was en toch groot genoeg om de fiets bij obscure campings mee in de tent te nemen.

Tipi familietent

Yes! Dit kan met geen andere tent. Stel je voor! Een ruimte tent voor 6 personen met twee slaapkamers – die toch nog met de rugzak mee kan. Dat kan alleen met een tipi tent.  Of wou je de binnentent weglaten en met – bijvoorbeeld de Nigor WickiUp 6 – de tent met 8 tot 10 mensen beslapen? Mogelijk!

Gewoonweg mooi!

En last but not least – tipi tenten zijn gewoon mooi

 

En hier nog een youtube filmpje over de Nigor Wicki Up 4 – mijn lievelingstent.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *