Tent infoTent opettenTenten

Condensatie in lichtgewicht tenten

Condens komt overigens niet alleen in tenten voor. Ook in huizen. Zeker op enkel-glas kan je ’s morgens de druppels zien staan.  Het vocht slaat af tegen koude oppervlakten. 

Bij ELKE lichtgewichttent komt het voor. Je staat ’s morgens op en de buitentent is helemaal nat aan de binnenkant. Hoe komt dat?

 • Een mens kan gedurende de nacht gemakkelijk een liter vocht verliezen door uitademing en transpiratie;
 • De ondergrond waarop de tent staat – zeker gras – kan enorme hoeveelheden vocht afgeven gedurende de nacht. Loop maar even bij zonsonergang over het weiland…;
 • Wie kookt in de tent zet best de deur open,want ook de waterdamp is condens;
 • En dan is er nog de algehele luchtvochtigheid. Vlak na een hevige regenbui in Schotland mag je niet verwachten dat alles netjes droogt;

In het kort gezegd zou het kunnen dat op één nacht – in een tweepersoonstentje – makkelijk een have liter vocht tegen het buitendoek condenseert. Voor veel mensen lijkt het alsof de tent lek is. Dit komt nauwelijks voor. Het is bijna steeds condensatie.

Condens zie je overigens niet alleen aan de binnenkant van de buitentent. Heel typisch is ook de vochtophoping onder het slaapmatje.

De tentconstructie en de kampeergewoonten zijn twee factoren die – los van het weer natuurlijk – de condens kunnen beïnvloeden.

CONDENS VOORKOMEN

De tentconstructie:

 • Hoe kleiner de tent hoe meer last van condens;
 • Verluchtingsgaten maken dat condens makkelijker wordt afgevoerd. Vooral als deze hoog zijn geplaatst aan beide kanten van de tent. Voorwaarde is natuurlijk dat er wat wind is;
 • Sommige binnententen zijn extra tegen water behandeld zodat vocht er minder snel doorheen komt;
 • Een tent met spatflappen rondom is meestal heel wat vochtiger binnenin dan een tent met een hoog gesneden buitentent. Er is namelijk nog minder verluchting mogelijk.
 • Dubbelzeils tenten – zowat alle tenten dus – zorgen er voor dat je niet meteen in aanraking komt met het buitenzeil – en dus de condens.

De gewoonte:

 • Hou de tent zo open mogelijk. Zeker als je de buitendeur helemaal of gedeeltelijk kan open laten;
 • Bedek de ondergrond. Zeker in een tent met een ruime luifel kan je er goed aan doen de luifelruimte te bedekken. Sommige tentmerken verkopen covers om deze ruimte te bedekken;
 • Kook eet en drink liever buiten de tent.
 • Natte kleding is ook een brond van condens. Probeer deze in de voortent te houden – indien de omstandigheden het toe laten.

Realiseer je dat – ondanks alle voorzorgsmaatregelen – het toch mogelijk is dat de tent binnenin nat wordt. Laat je droge kleren in een zak of in de rugzak zitten. Laat alles wat gevoelig is aan vocht in een waterdicht zakje zitten.

Andere oplossingen?

Er is reeds heel wat geëxperimenteerd door verschillende fabrikanten om tenten te produceren die nauwelijks condens zouden moeten hebben. Meestal zonder succes – of met andere nadelige gevolgen.

Tenten gemaakt van ademende materialen zoals Gore-Tex of eVent zijn geen mirakeloplossing voor condens. Deze tenten worden gemaakt voor heel specifieke toepassingen zoals extreem alpinisme. Een uitzondering kan gevonden worden van de tenten bij Crux en Lightwave waarbij condens niet meer naar beneden drupt. Maar het gaat duidelijk om tenten voor specifiek gebruik.

En wat als de tent nat is?

Erg is het niet. De tent gaat er niet stuk van zolang je de tent niet langdurig nat verpakt. Maar het is natuurlijk extra gewicht. Als het niet regent kan je de buitentent ‘s morgens even ergens ophangen om te laten uitdruppen. Als er al zon staat – zet de deur dan open en laat de zon even haar werk doen op de opgezette tent. Het duurt niet lang voor de condens verdampt. Afhankelijk van het klimaat natuurlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *