Tent info

Brandveiligheid van tenten

Alhoewel het niet gauw voorkomt dat tenten in lichterlaaie staan of door brand beschadigd raken is het mogelijk dat u zich vragen stelt omtrent de brandveiligheid van tenten.

We willen u geruststellen en tegelijkertijd waarschuwen.

De meeste kampeertenten zijn gemaakt van ontvlambare materialen. Oftewel in de handleiding of in de tent zelf zal u een waarschuwing aantreffen waarop duidelijk is vermeld dat u niet mag roken of vuur stuken op enige wijze in de tent of vlak bij de tent.

Natuurlijk dekt de fabrikant zich in – maar laat die voor een stuk gelijk hebben.

We hebben zelf de proef op de som genomen en enkele tenten in brand gestoken (spijtig genoeg is het filmpje verloren gegaan).

De meeste tenten van polyester en technisch katoen raken niet eenvoudig in brand. Niet door een kleine steekvlam van het gasvuurtje – niet door kortstondig aan te raken door een sigaret.

Maar let er wel mee op! Langdurig met vuur in contact brengen kan de tent wel in brand zetten.

Tenten met een siliconen coating – vooral erg dure tenten zijn dit – zijn gevoeliger voor brand dan tenten met een PU coating. In enkele staten van de Verenigde staten zijn tenten met een siliconen coating verboden omdat deze net niet de dor hun gestelde normen halen.

Er zijn in BelgiĆ« en Nederland – laat staan Europa – geen officiĆ«le normeringen van kracht omtrent de veiligheid van kampeertenten.

In Canada bestaat er een norm voor grotere tenten: de CPIA 84/6. Heel soms wordt deze norm hier ook gebruikt – ook al wil die zeker niet alles zeggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *