Tent info

Waterkolom

De waterkolom die wordt aan geduid bij de meeste tentmerken zegt iets over de waterdichtheid. iets over hoeveel water de coating van de tent tegen kan houden.

Bijvoorbeeld: 1000mm wil zeggen dan er op 1cm2 een druk kan komen te staan van 1000mm water voordat het doek begint te lekken. Absurd hoog zou je zeggen – maar toch niet helemaal! Vanaf 800mm kan je spreken van een waterdicht materiaal.

Een hogere waarde is echter wenselijk – want de coating (de waterdichte laag die op het buitendoek is aangebracht) zal door gebruik in kwaliteit achteruit gaan.

Ook al trekken de testmethodes op elkaar, rr bestaat geen standaard test – daarom zijn de meeste merken moeilijk onderling vergelijkbaar.

Eureka! meet deze waarden na de tentproductie. Veel andere merken tenten van de rol – voor de productie. Dat geeft natuurlijk een hogere waarde, vermits de coating dan nog vers en dik op het doek ligt.

De meeste tenten maken gebruik van een PU coating; dit is een bijzonder sterke en schuurbestendige coating. Een hoge waterdichtheid heeft echter een tegenkanting – want hoe zwaarder de coating is aangebracht, des te zwaarder wordt het materiaal van de tent. Een PU coating verzwakt bovendien het materiaal van de tent. De juiste mix is dus van groot belang.

Een siliconen coating wordt vooral bij duurdere nylontenten gebruikt. Die coating is elastisch en tast de kwaliteiten van het doek minder aan. In tegendeel. Het versterkt het materiaal. Nylon is elastisch – en werkt dus moeilijk samen met de weinig elastische PU coatings.

Een waterkolom aanduiden voor tenten van katoen of technisch katoen heeft echter weinig zin. Dit materiaal werkt op een heel andere manier. Katoen is zo behandeld dat het ademt en waterdicht is. Wanneer het katoen nat wordt zwelt het op en maak aldus aller overblijven de kleine gaatjes dicht.

Technisch katoen is een mengeling van bijvoorbeeld 35% katoen en  65% polyester. Hier wordt soms een lichte coating (1000mm) op aangebracht. In combinatie met het zwellende katoen blijft zo de tent waterdicht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *