Tent info

Tent woordenboek

A

B

C

D

E

F

G

H

I

J

K

Katoen

Katoen is het meest bestand tegen dat schadelijke UV licht. Maar katoen is erg zwaar. Bovendien neemt het erg veel vocht op en droogt het traag.
Het grootste voordeel van katoen is het aangename klimaat in de tent. Het is veel luchtiger dan synthetische materialen. En er is heel wat minder condens – daar hebben we het verder over.

L

M

N

Nylon

Nylon is een soort polyamide. Het wordt vooral op de betere trekkerstenten gebruikt. Nylon is elastisch en uiterst sterk. Die elastische eigenschap kan soms een nadeel zijn. De tent gaat bij veranderingen temperatuur of vochtigheid soms wat doorhangen. Al hangt dit ook van het ontwerp van de tent af.
Nylon doek wordt waterdicht gemaakt met een PU coating of met een siliconen coating.

O

P

Polyester

Polyester komt het meest voor als buitenmateriaal voor tenten. Het is relatief goedkoop. Polyester is een synthetisch weefsel. Op zich neemt het geen water op, maar het is niet waterdicht. Daarom wordt er meestal een PU (Polyurethaan) coating op aangebracht – aan de binnenkant van het buitenzeil. Die maakt het doek waterdicht.

De naden worden meestal afgedekt met een tape om lekkage te voorkomen.

PU coating

PU (Polyyrethaan) coating is een niet elastische coating die meestal gebruikt wordt op polyester tenten en zowat altijd op de grondzeilen.
Vooral Amerikaanse merken brengen – zelf met een nylon doek – ook een PU coating op de binnenkant van het buitenzeil aan. In enkele van de Amerikaanse staten is een siliconen coating namelijk verboden omdat die net niet aan de brandveiligheidsnormen voldoet.PVC

PVC – oftewel: Poly Vinyl Chloride – is extreem sterk materiaal dat soms nog gebruikt wordt in tentvloeren. Voor zwaardere tenten – vooral voor rampsituaties zoals opvang van vluchtelingen – wordt het materiaal soms voor de hele tent gebruikt.

Alhoewel de stevigheid erg goed is, is het beter dit materiaal achterwege te laten. Het is een erg vervuilend en ongezond materiaal door de aanwezigheid van de C (Chloride).

Q

R

S

Siliconen coating

Een siliconen coating is een elastische coating. Het vormt een waterdichte laag op tentdoek. Het is specifiek geschikt voor Nylon, welke op zichzelf ook elastisch is. Siliconen coating versterken het tentdoek en geven – indien het ook aan de buitenzijde van de buitentent is aangebracht – ook een extra bescherming tegen het schadelijke UV licht.

Met een siliconencoating is het erg moeilijk om de naden waterdicht af te tapen. Daarom geven sommige fabrikanten een tube nadendichter mee. Een lijm die je zelf op de naden kan aanbrengen.
Enkele fabrikanten gebruik stof, garen en stiktechnieken die het onnodig maken om de naad waterdicht af te werken.

T

U

UV Licht

Ultraviolet licht is niet alleen schadelijk en kankerverwekkend voor de mens – maar ook voor tentdoek. Met name synthetische materialen. Sommige fabrikanten van lichtgewicht tenten – vooral de duurdere tenten – gebruiken materialen die extra behandeld zijn tegen dit schadelijke licht.

V

W

Waterkolom

De waterkolom van een tentdoek vertelt iets over de graad van waterdichtheid van een (nieuwe) tent. De waarden liggen doorgaans tussen 800 en 10.000. Hogere waarden zijn waterdichter. Vooral het grondzeil dient een hogere waarde te hebben. Meer info in dit artikel.

X

Y

Z

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *